Kotlety mielone
Składniki:
  • Przyprawa do mięsa mielonego 1 Łyżeczka
  • Pieprz 1 Łyżeczka
  • Sól 1 Szczypta
  • Jajko 1 SZT
  • Czerstwa bułka 1 SZT
  • Średnia cebula 1 SZT
  • Mięso mielone 500 g
Bułkę zamoczyć na 10 minut w wodzie lub mleku. Mięso, cebulę drobno pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce, jajko, odciśniętą z wody lub mleka bułkę i przyprawy wymieszać razem dokładnie w misce. Dodawać po trochu wody podczas wyrabiania, do momentu, aż mięso nie będzie się kleić do dłoni. Uformować pożądany kształt kotletów, obtoczyć je w bułce tartej. Następnie układamy kotlety na dobrze rozgrzanej patelni. I wariant: smażymy na patelni na wolnym ogniu do momentu aż nie będą surowe i zarumienione na zewnątrz. II wariant: obsmażamy kotlety a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na około 10-15 min.