Składniki:
- Przyprawa do mięsa mielonego 1 Łyżeczka
- Pieprz 1 Łyżeczka
- Sól 1 Szczypta
- Jajko 1 SZT
- Czerstwa bułka 1 SZT
- Średnia cebula 1 SZT
- Mięso mielone 500 g
Bułkę zamoczyć na 10 minut w wodzie lub mleku. Mięso, cebulę drobno pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce, jajko, odciśniętą z wody lub mleka bułkę i przyprawy wymieszać razem dokładnie w misce. Dodawać po trochu wody podczas wyrabiania, do momentu, aż mięso nie będzie się kleić do dłoni.
Uformować pożądany kształt kotletów, obtoczyć je w bułce tartej. Następnie układamy kotlety na dobrze rozgrzanej patelni.
I wariant: smażymy na patelni na wolnym ogniu do momentu aż nie będą surowe i zarumienione na zewnątrz.
II wariant: obsmażamy kotlety a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni Celsjusza na około 10-15 min.