Gołąbki bez zawijania
Składniki:
  • Zioła prowansalskie 1.5 Łyżka
  • Śmietana kremówka 4 Łyżka
  • Słodka papryka 1 Łyżeczka
  • Cukier 1 Łyżeczka
  • Bulion warzywny/drobiowy 1.5 Szklanka
  • Passata pomidorowa 1 L
  • Ryż 1 Szklanka
  • Jajko 3 SZT
  • Średnia cebula 2 SZT
  • Biała kapusta 1 kg
  • Mięso mielone 1 kg
Kapustę drobno posiekać, chwilę pogotować, odcedzić i ostudzić. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, kapustą, jajkami i ryżem (surowym lub ugotowanym). Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obsmażyć pokrótce na patelni i ułożyć w brytfance. Passatę wymieszać z bulionem i ziołami prowansalskimi. Doprawić cukrem, papryką, solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Zagotować. Gołąbki zalać sosem pomidorowym, aby były nim przykryte. Piec bez przykrycia dobrą godzinę w 180 st. C.