Składniki:
- Zioła prowansalskie 1.5 Łyżka
- Śmietana kremówka 4 Łyżka
- Słodka papryka 1 Łyżeczka
- Cukier 1 Łyżeczka
- Bulion warzywny/drobiowy 1.5 Szklanka
- Passata pomidorowa 1 L
- Ryż 1 Szklanka
- Jajko 3 SZT
- Średnia cebula 2 SZT
- Biała kapusta 1 kg
- Mięso mielone 1 kg
Kapustę drobno posiekać, chwilę pogotować, odcedzić i ostudzić.
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, kapustą, jajkami i ryżem (surowym lub ugotowanym). Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obsmażyć pokrótce na patelni i ułożyć w brytfance.
Passatę wymieszać z bulionem i ziołami prowansalskimi. Doprawić cukrem, papryką, solą, pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Zagotować.
Gołąbki zalać sosem pomidorowym, aby były nim przykryte.
Piec bez przykrycia dobrą godzinę w 180 st. C.