Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
  • Woda 6 Łyżka
  • Sól 2 Szczypta
  • Olej 3 Łyżka
  • Ketchup 6 Łyżka
  • Cukier 8 łyżek
  • Ocet ryżowy/sok z cytryny 0.5 Szklanka
  • Ząbek czosnku 2 SZT
  • Mąka zmieniaczana 2 Łyżka
  • Ananas 250 g
  • Marchewka 2 SZT
  • Papryka 2 SZT
  • Ryż 400 g
  • Kurczak 700 g
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i obtoczyć w mące. Odstawić na chwilę. Paprykę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać w naczyniu ocet ryżowy z letnią wodą i cukrem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka aż do zarumienienia. Dodać czosnek. Po chwili dodać paprykę i marchew. Smażyć 5 minut. Dodać ananasa i smażyć kolejne 3 minuty. Wlać wymieszany ocet z wodą i cukrem. Dusić kilka minut do zagotowania. Dodać ketchup. Dusić jeszcze kilka minut. Potrawę można podawać osobno lub wymieszać razem z uprzednio ugotowanym ryżem.