Składniki:
- Papryka 1 SZT
- Tortille - placki 6 SZT
- Kurczak 500 g
- Ketchup 5 Łyżka
- Majonez 5 Łyżka
- Ser żółty 250 g
- Sałata masłowa 0.5 SZT
- Kukurydza 200 g
- Ogórek konserwowy 8 SZT
- Pomidor 2 SZT
- Musztarda 2 Łyżka
- Olej 9 Łyżka
- Przyprawa kebab-gyros 10 g
- Ostra papryka 3 Szczypta
Na początku kroimy kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju i smażymy mięso dodając przyprawę kebab-gyros i ostrą paprykę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę w misce. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę, ogórki konserwowe. Myjemy sałatę, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Odsączamy kukurydzę i dodajemy do miski.
Ser żółty kroimy w kostkę albo ucieramy na tarce i przekładamy do osobnego naczynia.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy majonez, ketchup i musztardę.
PRZYGOTOWANIE: Łyżkę oleju rozsmarowujemy na placku tortilli i posmarowaną stronę kładziemy na patelnię na małym ogniu. Rozsmarowujemy sos, na środku dajemy trochę sera, potem usmażonego kurczaka i sałatkę. Można jeszcze trochę na wierzch sosu dodać. Jak placek się zarumieni od spodu zaginamy go przy pomocy szpatułek od dołu a następnie zaginamy boki do środka tworząc tortillę.
Smacznego!