Tortilla z kurczakiem
Składniki:
  • Papryka 1 SZT
  • Tortille - placki 6 SZT
  • Kurczak 500 g
  • Ketchup 5 Łyżka
  • Majonez 5 Łyżka
  • Ser żółty 250 g
  • Sałata masłowa 0.5 SZT
  • Kukurydza 200 g
  • Ogórek konserwowy 8 SZT
  • Pomidor 2 SZT
  • Musztarda 2 Łyżka
  • Olej 9 Łyżka
  • Przyprawa kebab-gyros 10 g
  • Ostra papryka 3 Szczypta
Na początku kroimy kurczaka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju i smażymy mięso dodając przyprawę kebab-gyros i ostrą paprykę. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę w misce. Kroimy w kostkę pomidory, paprykę, ogórki konserwowe. Myjemy sałatę, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Odsączamy kukurydzę i dodajemy do miski. Ser żółty kroimy w kostkę albo ucieramy na tarce i przekładamy do osobnego naczynia. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: mieszamy majonez, ketchup i musztardę. PRZYGOTOWANIE: Łyżkę oleju rozsmarowujemy na placku tortilli i posmarowaną stronę kładziemy na patelnię na małym ogniu. Rozsmarowujemy sos, na środku dajemy trochę sera, potem usmażonego kurczaka i sałatkę. Można jeszcze trochę na wierzch sosu dodać. Jak placek się zarumieni od spodu zaginamy go przy pomocy szpatułek od dołu a następnie zaginamy boki do środka tworząc tortillę. Smacznego!