Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Składniki:
  • Ziemniaki 0.5 kg
  • Boczek 150 g
  • Duża cebula 1 SZT
  • Ogórek konserwowy 3 SZT
  • Olej/Oliwa 1 Łyżka
  • Bulion warzywny 1 Szklanka
  • Musztarda 2 Łyżka
  • Sól 1 Szczypta
  • Pieprz 1 Szczypta
Ziemniaki gotujemy. Ostudzamy, kroimy w talarki. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek do zarumienienia i wytopienia tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złocisty kolor. W naczyniu łączymy bulion z musztardą i olejem. Do miski dodajemy ziemniaki, podsmażony boczek z cebulą, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy, polewamy sosem i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.